Piirineuvottelu 5.4.97 / D 1420
Governor Matti Vuorio:

 

"OSOITA, ETTÄ ROTARI KANTAA HUOLTA!"

HYVÄT YSTÄVÄT!
Tervetuloa piirineuvotteluun. Näinä aikoina Rotari-maailma raksuttaa erityisen vilkkaasti kaikkialla. Piirineuvottelut tulee järjestää kuukauden kuluessa Anaheimissa pidetystä Int. Assemblystä. Assembly järjestetään joka vuosi tulevien governorien kouluttamiseksi tehtäviinsä . Hiljattain pidettyyn Assemblyyn osallistui 518 tulevaa governoria puolisoineen. RI haluaa, että Assemblyn anti tulee välitetyksi kaikkialle mahdollisimman tuoreena.
Meitä on täällä tänään ennakkoilmoituksen mukaan yht. 306 rotaria. Se on loistava saavutus ja osoitus, että haluatte olla mukana jakamassa tietoa järjestöstämme. Ymmärrätte myös vastuunne siitä tehtävästä, johon klubinne on teidät valinnut.

 

JOHDANTO
Aion kosketella puheenvuorossani ajankohtaisia ja erityisesti tulevaa Rotary-vuotta koskevia asioita yleisesti välttäen menemistä kovin syvälle yksityiskohtiin. Muuta täällä tänään puheenvuoroja käyttävä täydentävät esitystäni. Olen kiitollinen, että saan käyttää tänään puheenvuoron myös luokitteeni edustajan: olen arkkitehti. Voi olla, että ammattini edustajana olen valinnut ehkä toisenlaisia painotuksia asioille, mutta eikö se ole aidointa Rotari-aatetta.

 

KAIKKI NEUVOTTELEMAAN
Piirineuvottelussa tärkein asia mielestäni on neuvottelu. Tarkoitus on, että tänään yhdessä neuvotellen suunnittelemme tulevaa Rotari-vuottamme. Kaikki täällä olevat ovat kokeneita rotareita, joilla on annettavaa, niinpä toivon, että osallistutte aktiivisesti tämän tilaisuuden keskusteluosuuksiin. Koettakaa silti muistaa esittää asianne lyhyesti ja ytimekkäästi niin, että kaikille jää aikaa puheenvuoronsa esittämiseen.

 

VÄHÄN PAPEREITA
Tarkoitus on myös, että paperia jaetaan rajoitetusti, joten tehkää mahdolliset muistiinpanonne itse. Toivon myös, että olette täällä varustautuneena positiivisella asenteella ja valmiina myös tarkistamaan vakiintuneita mielipiteitänne.

 

MAAILMANLAAJA TUNNUS
Tulevan Rotari-vuoden toimii RI:n presidenttinä australialainen Glen Kinross, joka on valinnut tunnuslauseeksemme:
"Osoita, että rotari kantaa huolta /
Visa Rotarys engagemang /
Show Rotary cares!"
Lauseeseen liittyy merkki, jossa neljä ihmiskäsivartta muodostaa tukevan otteen kannatellessaan maapalloa. Aiheeseen on myös sävelletty kaunis musiikkia.
Joka vuosi odotetaan uteliaana, mikä on Assemblyssä ensi kertaa julkistettava RI:n presidentin teema. Edessämme on vielä lähes 1/4 nykyisestä Rotari-vuodestamme nykyisen RI:n presidentin Louis W. Giay'n tunnuslauseella:
"Rakenna parempaa huomista aktiivisesti ja kaukonäköisesti /
LÂt handlingarna och visioner bygga vÂr framtid /
Build the future with action and vision."

 

NÄLKÄ JA KÖYHYYS
Rotarissa on tapana suunnitella toimet hyvissä ajoin ennakolta. Meitä länsimaisia ihmisiä arvostellaan välillä todeten, että emme osaa elää nykyhetkeä, vaan käytämme enimmän osan aikaamme suunnitellen tulevaa. Monet kuluvalle Rotari-vuodelle asetetut tavoitteet ovat vielä saavuttamatta ja vaativat aktiivisuuttamme. Glenn Kinrossin teemaan liittyvät ajatukset ovat luettavissa monissa Rotari-julkaisuissa. Kertaan tässä vain hänen perusajatuksena, joka on, että niin kauan, kun maailmassa on ihmisiä, joiden jokapäiväistä elämää hallitsee nälkä ja köyhyys, ei maailmanrauhaa voida saavuttaa. Ruoasta ei suinkaan ole puute, mutta sen jakeluverkosto ei toimi. Paradoksaalista on, että esim. aseiden tai huumeiden jakeluverkostot toimivat paremmin. Rotari-järjestö muodostaa maailmanlaajuisen epäpoliittisen jakeluverkoston, joka on toimiva. Vastaavaa verkostoa ei ole voimakkaimmillakaan valtioilla.
Glen Kinross esitti ajatuksensa Anaheimin hotellin suuressa salissa hyvin vetoavalla tavalla tuoden maailman eriarvoisuuden havainnollisesti esiin meille läsnäolijoille, jotka yleensä kuulumme hyväosaisten joukkoon. Glennin puhuessa soi musiikki ja kahdesta projektorista heijastettiin kuvia. Saimme nähdä katulapsia, vammaisia, nälkää ja kurjuutta.

 

TEEMAN LOGIIKKA
Esitys oli erittäin vaikuttava ja kolahti suoraan omaantuntoon ja varmaan kasteli monien silmäkulman. Puolisoiden ohjelmassa teemaa käsiteltiin edelleen iltapäivällä kuulemma siten, ettei kyyneliltä välttynyt kukaan.
Mitä kyyneleet kuitenkaan auttavat? Voisi vähän ilkeästi kysyä, oliko kyseessä suuri Show - Rotary cares? Olemme kuitenkin jokapäiväiseen uutistulvamme keskellä tulleet niin parkkiintuneiksi, että ellei tunnepuoltamme herätetä, asia unohtuu pian. Glenin tunnuslauseeseen liittyvä kuva on hyvin valittu. Se tuo mieleen monenlaisia muunnelmia teemasta: neljä ihmiskäsivartta vahvassa ristiasennossa symbolisoivat tehokasta yhteistyötä. Luku neljä esiintyy Rotarissa monesti muistuttaen esim. neljän kysymyksen kokeesta, neljästä palveluväylästä, jne. Käsivarsien kannattama maapallo muistuttaa siitä, että järjestämme kattaa koko maailman.
Omatuntomme muistuttaa, että parempiosaisen tulee auttaa huonompiosaista, puhumattakaan meistä Rotareista, jotka olemme valinneet tunnuslauseeksemme: "Service above self." meidän tulee kantaa huolta, välittää, ja meidän tulee se myös osoittaa.


TEEMAN REALISTISUUS
Teemaa pohdittiin, kuten tapana on, monissa työryhmissä. Kysyttiin, voiko Rotari käytännössä mitään maailman köyhyydelle ja hädälle? Onko teema mitenkään realistinen? Tuleva presidentti Glen on kuitenkin ensimmäiseksi sanaksi teemaansa kirjoittanut sanan show / osoita, tarkoituksella, että meidän tulee osoittaa muille esimerkillämme, jotta mahdollisimman moni maailmassa saataisiin ponnistelemaan samaan suuntaan.
Saamme Rotarissa toistuvasti kuulla yleviä puheita ja asetamme tavoitteita. Joudumme usein huomaamaan kuinka vähän niistä toteutuu. Välillä tuntuu, että viljelemme kaksinaismoraalia, niin suuri voi ristiriita olla puheidemme ja tekojemme välillä. Asian voi myös nähdä toisin päin. Kun Rotarin aikaansaannoksia tarkastellaan tänä päivänä maailmanlaajuisesti, voidaan todeta, että sittenkin saamme aikaan uskomattoman paljon hyvää.
Siitä kaikesta julkaistaan kuvia ja numerotietoja lehdissämme ja moni meistä soisi, että saavutuksemme joskus myös läpäisisivät uutiskynnyksen. Niin kuitenkin tapahtuu, vaikka se ei aina tule tietoomme. Esim. hiljattain New York Times julkaisi laajan artikkelin, jossa kerrottiin Polio+ projektistamme. Rotaryjärjestö sijoitettiin artikkelissa YK:n ja UNICEF:in rinnalle taistelussa vaikeita sairauksia vastaan maailmassa ja kerrottiin saavutetuista huomattavista tuloksista.


POLIO PLUSSAN ESIMERKKI!
Hyvät ystävät, monet teistä muistavat, millaisin tuntein otimme vastaan n. 10 v. Sitten RI:n silloisen tavoitteen hävittää polio koko maapallolta vuoteen 2005 mennessä. Olin silloin Töölön RK:n presidentti. Monet veljet olivat tavoitteesta suorastaan ärsyyntyneitä pitäen sitä täysin epärealistisena haihatteluna. Erityisesti purnattiin tapaa, että jokainen rotari velvoitettiin keräämään kokoon tietty rahasumma. Velvoite kuitenkin täytettiin enkä ole pitkään aikaan kuullut em. kaltaisia puheenvuoroja. Jo nyt on nähtävissä, että tavoite näyttää toteutuvan samalla kuin siihen on liitetty mukaan muidenkin vaikeiden sairauksien torjunta. Rotari sai mukaansa muita. Polio+ on malliesimerkki siitä, mitä rohkeudella voidaan saada aikaan ja että järjestömme on vahva. Voisimme uhrata aikaamme jossain paljon turhemmassa toiminnassa tai levätä rauhassa vain kotona.


ENSI VUODEN TAVOITTEET
Aiheeni on puhua edessä olevasta Rotari-vuodestamme. Tässä vaiheessa meidän edellytetään asettavan tavoitteita. Minun pitäisi tuoda niitä julki nyt. Olen sitä mieltä, että tavoitteista meidän on neuvoteltava yhdessä. Kai kuitenkin olette sitä mieltä, että niitä tarvitaan?


JÄSENMÄÄRÄN KEHITYS
Pari tavoitetta on piirillemme jo syntynyt ikään kuin 'varkain'. Talousarviota laatiessani minun oli pakko arvioida jäsenmäärämme kehitys. Tähän mennessä on Rotari-liike laajentunut, on tullut uusia jäseniä, klubeja, piirejä ja maita.
Perustajamme Paul Harris ei varmaan tiennyt järjestöämme perustaessaan minkä kokoiseksi se kasvaisi emmekä mekään voi tietää, minkä kokoinen järjestömme on esim. 20 v. kuluttua. Varmaan kaikki toivomme, ettei järjestömme ainakaan pienenisi.
Tiedämme millä vauhdilla ihmiskunta lisääntyy. Jos aiomme säilyttää edes nykyisen asemamme, meidän on kasvettava. Miten se koskee Suomea, piiriämme, klubiamme? Rotari-tiheys on täällä asukaslukuun nähden maailman huippuluokkaa, olemme 5. Norjan, Uuden Seelannin, Ruotsin ja Islannin jälkeen. Meitä on yksi 428 suomalaista kohti. Eikö se riitä? Joku sanoi: Eikö välillä pitäisi keskittyä laatuun määrän sijasta? Monet teistä varmaan tietävät, että jopa 40 % uusimmista jäsenistä eroaa ensimmäisen ja toisen vuotensa aikana. Siihen johtavien syiden pohdintaa voimme jatkaa keskusteluissamme, mutta varmaan olemme samaa mieltä, että toimintamme laadukkuudessa on kohentamisen varaa.


JÄSENLISÄYS PYSYVÄKSI
Suomessa jäsenlisäys on alhainen, mutta väestön keskittyminen vilkkaille seuduille jatkuu yhä. Piirimme alue kuuluu niihin ja niinpä jos Suomessa aiomme edes säilyttää nykyisen Rotari-tiheytemme, on piirimme jatkettava kasvuaan.


ERI AMMATTIKUNNAT JÄSENISTÖSSÄ
Pieni vilkaisu omaan ammattikuntaani osoittaa, että pääkaupunkiseudun n. 2000 kollegasta on Rotari-klubien jäseninä korkeintaan 20. Se ei ole paljon. Vilkaiskaapa vastaavasti omia ammattejanne. Voimme myös tositarkoituksella vilkuilla naisiin päin, tai pelkästään ammatteihin, jotka eivät ole lainkaan joukoissamme edustettuina, esim. pienyrittäjät ja monet ammatinharjoittajat, luokitteissamme on kyllä varaa.
Entä miten käy järjestömme vaikutusvallan, edustavuutemme, jos aina vain laajennamme? Mutta eikö se ole säilynyt tähänkin asti? Vanhimmat ja vaikutusvaltaisimmat jäsenemme jättävät joukkomme yleensä ainoastaan luonnollisen poistuman kautta. Nuorimmilla jäsenillämme on yleensä vielä nousujohteinen tulevaisuus edessään. Ulkopuolisen silmissä saavutuksemme ovat paljon tärkeämpi ominaisuus kuin vaikutusvaltamme. Eikö meistä ole yleisesti se kuva, että olemme sisäänpäin lämpiävä herraseura?


360 UUTTA JÄSENTÄ
Veli Jallen kanssa neuvoteltuani, rohkenin talousarvion yhteydessä merkitä pienen jäsenkasvun piiriimme, niin että meitä olisi vuoden kuluttua yht. 2 700, kun lukumäärämme on nyt 2 633.
Siis 67 uuden jäsenen lisäys on pieni luku, mutta edellyttää Rotari-klubeilta aika paljon. Kun otamme huomioon 15 %:n poistuman, tulee piiriimme ottaa n. 360 uutta jäsentä. Se tekee keskimäärin 8,5 uutta jäsentä kutakin Rotari-klubia kohti eli klubien koon huomioon ottaen 5-10 uutta jäsentä vuodessa. Tärkeätä on myös, että nuo uudet jäsenet eivät sanoisi:
"Minulla ei ole aikaa."


ENSI VUODEN TULONLISÄYS
Anaheimissa jokaisen koulutettavan governorin piti täyttää lomake, johon oli merkittävä arvio, paljonko piirissä kerätään yhteensä rahaa toimintavuoden aikana Rotary Foundationille (RF). Ryhmässäni oli 25 DGN:ia eri puolilta maailmaa. Kun kaavakkeidemme luvut laskettiin yhteen, oli salillisemme saanut kokoon Suomen rahassa 2 500 000 mk eli 100 000 mk / tuoli.

PIIRIMME TAVOITE
Olin omaan kaavakkeeseeni merkinnyt luvun 200 000 mk, joka tarkoittaa, että kun 60 % RF:lle keräämästämme summasta palautuu SHARE-järjestelmän ansiosta takaisin piirillemme, riittää mainittu summa yhden nuoren stipendiaatin lähettämiseen vuodeksi opiskelemaan maailmalle. Luku oli hieman suurempi kuin minkä tiedän piirimme tavoitteen olleen aikaisemminkin.
Seuraavana päivänä Glen Kinross ilmoitti kaikkien kaavakkeiden yhteen lasketuksi luvuksi Suomen rahassa 400 miljoonaa eli lähes 80 000/DGN, mikä on uusi RF:n ennätys.


OPTIMISTISET TAVOITTEET?
Olen nyt kertonut ne pari tavoitetta, jotka olen kaavaillut piirillemme. Olenko liian optimistinen? Kertokaa toki mielipiteenne, pohtikaamme yhdessä tavoitteitamme. Em. tavoitteiden lisäksi, aiemmin on jo sivuttu, että piirissämme jatkuu nuorisovaihto ja tein myös sopimuksen yhden GSE-ryhmän vierailusta amerikkalaisen piirin 6110 kanssa. Meille jaettiin runsaasti materiaalia RI:n ja RF:n tilasta ja taloudesta tällä hetkellä. Epäilen kuitenkin, että jos tässä nyt esitän kalvoja, voisi joillekin teistä käydä niin kuin usein minulle käy, tulee liian paljon lukuja yhdellä kerralla.

 

"ATERIAN HINNALLA"
Niinpä päätin esittää lukuja vähän toisella tavalla. Jos arvioimme, että viikkokokouksen yhteydessä käytämme ateriaan 50 mk ja vuoden aikana käymme 50 kertaa klubimme kokouksissa, käytämme aterioihin yhteensä 2 500 mk. Keskikokoisessa 50 jäsenen Rotari-klubissa se tekee 125 000 mk vuodessa. Piirissämme on 2 633 jäsentä. Käytämme siis vuodessa ruokailuun yhteensä 6,5 miljoonaa. Kai muistatte äsken mainitsemani RF-keräystavoitteemme 200 000 mk?
Maailmassa on rotareita nykyisin n. 1,2 miljoonaa. Edellisen tavan mukaan laskettuna käytämme ruokailuun n. 3 miljardia mk, kun keräystavoitteemme on 400 milj. mk. Rotari kuuluu maailman suurimpiin yksityisiin palvelujärjestöihin, mutta pitäisikö sitä paremminkin kutsua ruokailujärjestöksi? Olemme hyväosaisia, mutta meneekö palvelumieli itsekkyyden edelle? Eikö ole luonnollista, että saavutuksemme eivät ylitä uutiskynnyksiä?


KANSAINVÄLISYYDEN MERKITYS
Glen Kinross ei esittänyt edellä olevia lukuja, mutta mainitsi kuinka monta nälkäistä olisi voitu ruokkia pelkillä jätteillä Anaheimin ravintolasta, missä nautimme kolme kertaa päivässä 'Full American plan'in.
Kun tässä koetan hehkuttaa RF:n hyväksi, sallinette minun vielä jatkaa. Usein sanotaan: Meillä täällä Suomessa on niin paljon työttömiä, köyhiä, sairaita, sotaveteraaneja, miksi me lähettäisimme avustuksia kauas tuntemattomiin maihin? Meidän rotareiden tulee kuitenkin muistaa, että olemme liittyneet kansainväliseen palvelujärjestöön. Mikäli haluamme painottaa palvelutoimintaa Suomessa, on tarjolla monia muita hyviä järjestöjä. Jos vertaamme korkeatasoista sosiaaliturvaamme monien muiden maiden vastaavaan, tiedämme kyllä eron.

 

PERILLE MENEVÄ APU
Järjestöämme on sisään rakennettuna aivan poikkeuksellinen ominaisuus: edustamme eri ammatteja. Kun siihen lisätään järjestömme kansainvälisyys, tulee ilmi erinomaiset mahdollisuutemme toimia hyvien asioiden jakelukanavana. Viereeni sattui eri päivinä istumaan henkilöitä eri puolilta maailmaa, milloin Bangladeshista, milloin Boliviasta. Kun kysyin heidän klubiensa projekteista, jokainen kertoi saman. Kaikki heille toimitettu apu toimitetaan perille 100 %:sesti siksi, että sen toimittavat motivoituneet rotarit. Mikä muu palvelujärjestö pystyy samaan? Toinen asia kävi myös ilmi: Heidän klubeillaan olisi huomattavasti enemmän käytännön projekteja, jos avustuksia vain saataisiin lisää.


AMMATTI- JA YHTEISKUNTAPALVELU
Kohta aloitamme toimintamme suunnittelun eri palveluväylien puitteissa. Ongelmaksi ilmaantuu usein: Mitä me oikein voimme tehdä? Viimeistään omassa Rotari-klubissa sitä pohditaan ruohonjuuritasolla. Vaikeiksi koettuja aloja ovat ammatti- ja yhteiskuntapalvelu. Korkealle kehittynyt yhteiskuntamme hoitaa jo lähes kaiken. Perinteisessä työskentelyssämme saattaa joku nuori rotari lähes turhautua.


PROJEKTIT VALITTAVANA
Glen Kinross korosti erityisesti ammattipalvelun väylän toimintaa, mainiten sen edustavan Rotarin ydintä. Tämän päivän Rotari tarjoaa niin runsaan kirjon erilaisia toimintamahdollisuuksia, että se vaikuttaa jopa sekavalta. Ei ole suinkaan tarkoitus, että yksittäisen Rotari-klubin pitäisi toimia kaikilla sektoreilla, vaan että aktiviteeteista valitaan klubille sopivimmat ja keskitetään voimat niihin. Voimme täällä Piirineuvottelussa jatkaa keskustelua eri klubiprojekteista ja saada vaikutteita toisiltamme. Voimme myös valita projekteja, joihin voidaan yhdistää useiden Rotari-klubien voimat. Kansainvälisiin projekteihin voidaan saada RF:lta kaksinkertaistava raha (Matching grant). Projekteista ja palvelumahdollisuuksista on tarjolla runsaasti esitteitä ja kirjallisuutta. Tutustukaa niihin tai käyttäkää klubeissa hyväksenne piirimme asiantuntijoita.


MEILLE 60% TAKAISIN
Rotareina voimme joko toimia itse tai kerätä rahaa. Parasta on, jos toimintamme tuloksena voimme kerätä RF:lle rahaa. Mielestäni on reilu 'diili', että RF toimittaa 60 % sille antamastamme rahasta takaisin piirillemme, mikäli niin haluamme. Samalla kuin avustamme maailmanlaajuisesti, avustamme myös kotimaassa.
Anaheimissa luokseni tuli eräs liikemiehen näköinen japanilainen, joka ojensi nimikorttinsa ja ilmoitti, että hänen piirinsä on lahjoittanut meidän piirillemme yhden ylimääräisen opiskelustipendin, joka on tarkoitettu virolaiselle nuorelle. Avustuksen kohdemaan saa siis myös valita vapaasti.


PALVELEMINEN ON HAUSKAA
Kuulin myös kerrottavan toisesta japanilaisesta, jonka takinkäänteessä komeili isokokoinen Rotari-merkki. Kun kysyttiin, mistä ansiosta merkki oli saatu, japanilainen vastasi: I gave one million dollars to to ""Lotaly"".
Samalla hänen takaansa tuli esiin vaimo, jonka rinnassa oli samanlainen merkki. He olivat ns. RF:n 'benefactoreita'.
Toimiminen minkä palveluväylän puitteissa hyvänsä, on samalla klubitoimintaa ja lähentää meitä ystävinä. Samalla täyttyy yksi Rotarin keskeisimmistä tavoitteista ja palveleminen on samalla hauskaa.


PIIRIMME "TOIMISTO"
Rotarin perustoimintayksikkö on Rotari-klubi. Kun järjestömme on kasvanut, on ollut pakko lisätä organisaatiotamme. Ovat syntyneet piiri, alueet jne. Vaikka tehtävänäni on edustaa piiriä, ei se muodosta toimintayksikköä sillä tavoin kuin klubi. Vaikka piirille pitää toimittaa lomakkeita ja paperia, ei piirillä vastoin yleistä luuloa ole toimistoa palkattuine henkilökuntineen. Piiritason toimisto = governorin oma ja/tai vaimon työpöytä. Sen sijaan kylläkin toimisto löytyy Z¸richistä. Siellä on töissä monia asiantuntevia ja palvelunhaluisia henkilöitä, joiden kanssa voi asioida kaikissa Rotariin liittyvissä kysymyksissä.
Leene Frischknecht puhuu hyvin suomea ja konttorin puhelinnumero löytyy matrikkelistamme.

GOVERNORIN APUJOUKOT
Kun on havaittu, että on muodostunut sellainen määrä työtä, ettei governori voi selvitä siitä jokapäiväisestikään toimien, on pohdittu uusia järjestelyjä. Eräissä maissa on kehitetty ja kokeiltu ns. piirijohtosuunnitelmaa, johon liittyy apulaisgovernoreja. Suunnitelmasta on saatu hyviä kokemuksia ja se esiteltiin virallisesti viime syksynä RI:n instituutissa Aarhusissa. Se ei saanut pohjoismaisten tulevien governorien keskuudessa juurikaan kannatusta ja niin piiritason tehtävät voidaan organisoida kuten tähänkin asti. Olenkin kehitellyt avukseni piiriorganisaation, jos mainitsen vielä pari sanaa.

OMA RATKAISUNI
Jos kysyttäisiin olisinko tällä hetkellä käytettävissä tulevaan tehtävääni, olisi pakko vastata, etteivät nykyiset toimistoni tehtävät antaisi siihen riittävästi aikaa. Antaessani suostumukseni pari vuotta sitten, elettiin rakentamissektorilla syvintä lama-aikaa. Silloin olisin ehtinyt olla lähes täysipäiväinen. No, luvattu, mikä luvattu! Tehtävä on hoidettava, mutta se ei onnistu muuten kuin delegoimalla.


KOKENEITA KOULUTTAJIA
Onneksi piirissämme on löytynyt kokeneita governorin avustajia, joista useimmat ovat toimineet näissä PETS-neuvotteluissa kouluttajina. Suurin osa heistä on entisiä presidenttejä ja he ovat toimineet avustajatehtävässään jo usean vuoden ajan. Osa heistä ei voinut enää jatkaa ja heidän tilalleen on nyt nimitetty uusia. Osa avustajien tehtävistä on kokonaan uusia, nimittäin : laajentuminen ja jäsenlisäys, tiedotus- ja suhdetoiminta sekä Rotaract ja Polio+.
Edellisten lisäksi piirissämme on toiminut alue-edustajia, joilla on läheiset yhteydet alueensa klubeihin ja joita voitaisiin yhtä hyvin kutsua varagovernoreiksi.
Suunnitellessani toimintani delegointia laadin kullekin avustajalleni ja alue-edustajalle kirjallisen toimenkuvan. Ennen kuin saavuimme tänne piirineuvotteluun toimimaan vetäjinä, vaihdoimme yhteisessä tapaamisessamme vilkkaasti mielipiteitä. Saanen tässä yhteydessä pyytää kaikkia, joilla on piirimme organisaatiossa tehtävä, nousemaan ylös.


YHTEINEN JOUKKOMME
Toivon hartaasti, että tänään täällä neuvottelussamme löytyisi vahva henki ja huomaisimme muodostavamme yhteisen joukkueen, joka innostaa ja johtaa piirimme klubit vilkkaaseen toimintaan, että löytäisimme kipinän, josta riittää hehkua koko tulevalle Rotari-vuodelle. Tulemme tapaamaan toisemme eri yhteyksissä tuonnempana ja odotankin mielenkiinnolla vierailuja kuhunkin piirimme Rotari-klubiin.


KIITOS!
Pyydän tässä yhteydessä saada kiittää luottamuksesta, joka on annettu minulle, kun minut valittiin tulevaan tehtävääni. Tehkäämme täällä neuvottelussa tänään luja päätös rakentaa tulevaisuutta aktiivisesti ja kaukonäköisesti osoittaen samalla, että


Rotari kantaa huolta
Visa Rotarys engagemang
Show Rotary cares